0

Н ад 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет “Неофит Рилски” по инициатива на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” и с подкрепата на Община Благоевград.

Трансплантирани хора, медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български младежки червен кръст и други поддръжници на каузата се включиха в спортната надпревара, за да кажат заедно „Да! За живот!“. Събитието беше официално открито от домакина проф. д-р Николай Марин, ректор на Югозападния университет, и изпълнителния директор на ИАМН Иванка Динева.

Приветствия към участниците отправиха заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветникът на министъра на младежта и спорта в служебното правителство и председател на федерацията по бадминтон д-р Володя Златев, изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантация на Румъния д-р Генади Ваташки, началникът на отдел „Информационни системи“ на Агенцията по трансплантация в Молдова Дориан Вистерничеану, г-н Даниел Капсъзов президент на WSMR.

Спортният празник започна с плувците и продължи с надпревари по тенис, тенис на маса, 60 м бягане, мини голф, бадминтон и дартс. В края на деня на емоционална церемония всички участници, проявили своя висок спортен дух, бяха наградени с медали. Фасадата на Спортния комплекс на университета грейна в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.