0

В София област отново вадят маските. Това е една от мерките, които се предприемат във връзка с обявяването на грипна епидемия. Тя обаче ще важи само за болниците.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че временните противоепидемични мерки се въвеждат заради повишаването на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания. Те ще важат една седмица, считано от петък.

От 23 до 27 януари няма да се провеждат учебни занятия в присъствена форма в школата.

Другите ограничения, които здравните власти предприемат са преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

“Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция”, обясниха от здравното министерство.

Както вече писахме, по-рано в сряда още една област обяви грипна епидемия. Това е Добрич.