0

Б ързо застаряващите лица на поколение Z  могат да обвинят електронните цигари или така наречените вейпове.

Родените между 1997 и 2012 г. навършиха пълнолетие по време на възхода на никотиновите изпарители, които бяха рекламирани от производителите като безопасна алтернатива на пушенето без мириса на цигари..

Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че хората на възраст от 18 до 24 години са най-склонни да използват вейпове сред всички възрастни, а тези от 18 до 44 години – Gen Z и милениалите – е по-вероятно да бъдат двойни потребители на електронни цигари и цигари в сравнение с възрастни над 45 години.

Наред с потенциално смъртоносните ефекти от дългосрочната употреба на цигари, включително няколко вида рак, също така е известно, че изгарянето и вдишването на тютюнев дим може да причини лош дъх, пожълтяване на устата и зъбите и преждевременни бръчки.

Великобритания бори тютюнопушенето с безплатни вейпове

Но устройствата за изпаряване, продавани на потребителите като инструмент, който да им помогне да се отърват от пристрастяването си към никотина, напоследък разкриха потенциално убийствени коктейли от химикали и патогени в техните вкусови патрони - в някои случаи водещи до мистериозни случаи на респираторни заболявания.

Сега вейповете може да стоят зад това защо поколението Z казва, че „стареят като мляко“, според дерматолози.

Д-р Бав Шергил, член на Британската асоциация на дерматолозите, казва, че никотинът може да разруши еластичността, която придава на кожата нейното "повдигане".

„Да, има някои неща в цигарения дим, които могат да увредят кожата ви, но никотинът е голям проблем, това е пристрастяващо лекарство, което има неблагоприятно въздействие върху кожата“, каза Шергил пред Daily Mail.

„Никотинът е активната съставка и се свързва с всякакви кожни проблеми. Свързва се с акне, псориазис и обриви“, допълни Шергил.

Когато кожата се уврежда многократно от токсични химикали, това задейства имунната система, причинявайки хронично възпаление и изостря определени кожни състояния, включително псориазис. „Когато тялото ви започне да се възпалява, то започва да увеличава кръвоснабдяването“, посочи Шергил.

Кожните клетки се „разграждат при хора, които употребяват много никотин. Стареенето започва доста рано с пушенето и излагането на слънце”, обясни Шербил.

Комбинацията от слънчева светлина и химическа среда, причинена от тютюнопушене и изпаряване, може да ограничи притока на кръв към кожата с течение на времето, което е необходимо за възстановяване и регенериране на здрави кожни клетки.

Топлината, генерирана от тези устройства, може също да доведе до „термично увреждане“ - което води до дехидратирана кожа с матов вид и повече бръчки, тъй като изчезването на колаген в кожата позволява на гравитацията да свърши мръсната си работа.

„Губиш своя колаген, който е като пълнежа в матрака, ако се отървеш от него, матракът става отпуснат и кожата ти става отпусната“, категоричен е Шергил.