0

Б орбата със затлъстяването, включително и при децата, е основен приоритет в новата национална стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност.

Документът вече е качен в платформата за обществено обсъждане и предстои да бъде съгласуван, одобрен от Министерския съвет и внесен за гласуване в Народното събрание. Процедурата ще отнеме поне два месеца и това ще увеличи периода без действаща програма в областта на спорта, след като предишната изтече през 2022 година.

Приоритет

Приоритетната стратегическа цел за периода до 2034 година е създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и спортно-туристическа дейност на хората от всички социални и възрастови групи от населението за подобряване на здравословното състояние, качеството на живот и личностното развитие. От цитираните цифри в програмата става ясно, че децата с наднормено тегло, включително и затлъстяване, трябва да спаднат в края на периода под 30 процента, като конкретно фиксирана цел е цифрата 28,8% при децата в първи и втори клас.

Активност

Основна задача на ангажираните публични институции е насърчаването на нивото на достатъчната физическата активност. Във възрастовата група 10-14 години тя трябва да нарасне от 33% през 2022 до 41%, при тийнейджърите между 15-19 години целта е близо половината по-често да се откъсват от електронните устройства и да се занимават със спорт. 31 процента от възрастните също трябва да са физически достатъчно активни в полза на своето здраве и качествен живот.

През периода на реализация на Стратегията 2023-2034 ще се изисква институционално наблюдение върху треньорите, предоставящи спортни услуги за деца и учащи.

Работодатели

Сред мерките за изпълнение на основната стратегическа цел се предвижда и насърчаване на работодателите чрез по-голяма социална отговорност да изграждат или възстановяват места и съоръжения за почивка и спортуване на своите работници и служители. Обръща се внимание и на образователните институции – училища и университети, в две посоки. Те, от една страна, трябва да мотивират своите възпитаници да спортуват чрез организирането на атрактивни събития и състезания, а от друга, да реализират добре планирани, изпълнени и контролирани образователни дейности, с които да се създават и условия за превенция срещу използването на забранени субстанции и забранени методи в спорта.