1

„Правим това, което правят всички страни в Европа - приравняваме COVID към останалите респираторни заболявания”, обясни доц. Ангел Кунчев, цитиран от NOVA.

„Тук се разчита основно на гражданското чувство на хората, които, при положителен резултат, дори да не го официализират, пазят околните и си остават вкъщи за 3-4 дни, за да не продължава активното разпространение на вируса”, посочи Кунчев.

Вирусолози подкрепиха идеята. Причината - вирусът е преминал през населението в целия свят.

„Имунитетът, който е натрупан от ваксини, от преболедуване, знанията за вируса, лекарствата, които бяха въведени, целият опит, който беше натрупан, ще ни помогне да си поемем дъх и да продължим напред”, заяви проф. Радостина Александрова.

В случай на нов епидемичен взрив здравните власти отново ще могат да въвеждат мерки като изолация и карантина, поясни пулмологът Александър Симидчиев.

„Вече имаме доста надеждна информационна система, евентуално увеличение на случаите веднага ще бъде хванато достатъчно рано”, добави Симидчиев

От днес българските здравни власти спират да издават и сертификати за преболедуване и отрицателен тест, но остават сертификатите за ваксинация, обясни доц. Ангел Кунчев.