Р едовната консумация на алкохол може драстично да увеличи риска от развитие на един от най-смъртоносните видове рак в света, предупреждават изследователи - и вярват, че може би са открили причината за това.
Ново проучване на учени в Маями, САЩ, установи, че високата консумация на алкохол уврежда клетките в панкреаса, отговорни за производството на храносмилателни ензими.
Това увреждане предизвиква възпаление, увреждайки органа, който играе жизненоважна роля в разграждането на храната и регулирането на нивата на кръвната захар. С течение на времето това възпаление може да доведе до предракови лезии, предава Daily Mail.
Те могат да прогресират до рак на панкреаса – заболяване, което убива повече от 9000 британци и 52 000 американци всяка година и има един от най-лошите проценти на преживяемост от всички видове рак . Петгодишната преживяемост е около 10 до 12 процента като цяло съответно във Великобритания и САЩ.
Тежката употреба на алкохол обикновено се определя като осем или повече напитки седмично за жените и 15 или повече за мъжете.
Екипът обясни, че за да може състоянието да прогресира до рак, трябва да има и мутация в ген, наречен Ras, който контролира клетъчния растеж. В експерименти те открили, че алкохолът, комбиниран с провъзпалителна молекула, причинява симптоми, подобни на индуцирания от алкохол панкреатит – възпалително състояние.