1

Н якои от добавките, приемани от милиони хора по света, могат да увеличат риска от рак, предупреждава топ диетолог. Според него те не са стимулът за здравето, който мнозина смятат, че са.

Добавките, които могат да се похвалят с различни ползи за здравето, може да нанесат повече вреда, отколкото полза, тъй като засягат функцията на черния дроб, причиняват камъни в бъбреците и дори увеличават риска от рак, обясни диетологът от Вашингтон Никол Андрюс, цитирана от Daily Mail.

„Много от нас се обръщат към добавки като ябълков оцет, колаген, гуми за кожа/коса/нокти, куркума и витамин С за бързи решения. Но знаете ли, че прекомерните дози могат да причинят повече вреда, отколкото полза? Като диетолог на хора болни от рак рак, аз съм тук, за да ви кажа, че употребата на добавки за здраве може да доведе до дисбаланси и дори да увеличи риска от рак в някои случаи“, предупреди тя.

Първата добавка в нейния списък с ненужни и потенциално вредни добавки са капсулите ябълков оцет. „Едно бързо търсене в интернет може да ви накара да повярвате, че ябълковият оцет е най-добрата панацея, като твърденията предполагат, че може да ви помогне да свалите няколко излишни килограма, както и да контролирате високото кръвно налягане. Той обаче повишава риска от рак”, обясни тя.

Тя добави, че хранителните добавки не са регулирани като лекарствата, което означава, че не знаем дали правят това, което се обещава, че ще направят.

Вместо това тя съветва пациентите си да пият вода с лимон или ферментирали храни като кимчи или кисело зеле, ако иска да регулирате храносмилането.