0

М икропластмасата беше открита в пенис за първи път, което повдига въпроси за потенциалната му роля в еректилната дисфункция. Разкритието идва, след като замърсителите наскоро бяха открити в тестисите и спермата, пише Guardian.

Плодовитостта при мъжете е намаляла през последните десетилетия и са наложителни повече изследвания за потенциалната вреда на микропластмасата върху репродукцията, казват експерти. Изследователите казаха, че пенисът може да бъде особено уязвим на замърсяване с микропластмаси поради високия кръвен поток по време на ерекцията.

Хората поглъщат микропластмаси чрез хранене, пиене и дишане и малките частици са открити в кръвта. Проучването оценява тъкан, взета от петима мъже, които са били подложени на операция, свързана с еректилна дисфункция. Микропластмаси са открити в четири случая, като най-разпространени са PET и полипропилен. И двете се използват в опаковки за храни и напитки и други предмети от ежедневието. Въздействието върху здравето все още не е известно, но е доказано, че микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторията. Частиците могат да причинят възпаление в тъканите, както правят частиците от замърсения въздух, а химикалите в пластмасите също могат да причинят вреда.

Лекарите откриха значително повишен риск от смърт от инсулт и инфаркт при хора, чиито артерии са замърсени с микропластмаса. Милиони тонове пластмасови отпадъци се изхвърлят в околната среда всяка година и голяма част от тях се разграждат на микропластмаси.