0

З ъболекари превземат на абордаж бизнеса с разкрасителни процедури и стъпват здраво в територията, запазена доскоро за пластичните клиники и козметиците.

В София, Пловдив и Варна докторите по дентална медицина тихомълком са разширили услугите си и вече масово предлагат ботокс и филъри директно на зъболекарския стол. Тази необичайна практика се е наложила през последните две години, показа проучване на “Телеграф”. Цените за разкрасяване в стоматологичните кабинети са конкурентни и затова мераклиите за сочни устни или чипо носле се множат в геометрична прогресия. При много от зъболекарите се тълпят в пъти повече кандидати за разкрасяване, отколкото пациентите, идващи за пломби и мостове.

Хит

Новата мода - да опънеш бръчки при стоматолог, се е превърнала в истински хит сред дамите, които държат на външността си. Сред тази група битува мнението, че стоматологът безспорно е по-квалифициран от кварталната козметичка и има повече познания за лицево-челюстната структура от пластичния хирург. Затова и клиентите, които преследват красота и вечна младост, избират все по-често зъболекаря за тази цел. Най-често пациентките сядат на зъболекарския стол, за да надуят устните с хиалурон, след като са поискали от зъболекаря холивудска усмивка.

Пациентките ремонтират също така и брадичката, скулите или носа.

Метод

Процедурите са неоперативни и се извършват без упойка или с локално обезболяване. Основният метод, използван от зъболекарите, е неинвазивен, и при него се използват само филъри, поставяни инжекционно, или колагенови конци. За подобни манипулации също има рискове, но те са сведени до минимум. Освен това ефектът е обратим.

Недоволни

Най-недоволни от новата мода сред стоматолозите са клиниките по пластична хирургия, които губят клиенти. Пластични хирурзи се готвят да поставят ребром наболелия проблем, тъй като според тях зъболекарите нямат право да извършват подобни разкрасителни интервенции върху тъкани извън устната кухина.