0

Л екарство, което може да удължи плодовитостта на жените с пет години – и да им помогне да живеят по-дълго в по-добро здраве – даде много добри резултати, според първите данни от проучване.

Изследването за повторно използване на имуносупресора рапамицин беше приветствано като „промяна на парадигмата“ в начина, по който се изучава менопаузата, пише Guardian.

Проучването Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment (Vibrant) е предназначено да измери дали лекарството може да забави стареенето на яйчниците, като по този начин забавя менопаузата, удължава плодовитостта и намалява риска от заболявания, свързани с възрастта. Проучването, което в крайна сметка ще включва повече от 1000 жени, сега има 34 участници на възраст до 35 години, като всеки ден се присъединяват повече жени.

Юсин Сух, професор по репродуктивни науки и професор по генетика и развитие в Колумбийския университет и Зев Уилямс, доцент по женско здраве и ръководител на отдела по репродуктивна ендокринология и безплодие в Медицински център Ървинг на Колумбийския университет, съвместно ръководят проучването. Сух каза, че ранните резултати предполагат, че е реалистично да се надяваме, че лекарството може да намали стареенето на яйчниците с 20%, без жените да изпитват някой от 44-те странични ефекти, които рапамицинът може да има, които варират от леко гадене и главоболие до високо кръвно налягане и инфекции.

„Резултатите от това изследване – първото в човешката история – са много, много вълнуващи. Това означава, че хората със свързани с възрастта проблеми с плодовитостта сега имат надежда, когато преди не са имали“, каза Сух.