0

П редполага се, че у нас ще има настъпление грип A, пикът ще бъде през март. Това беше вариантът зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид грип, заяви пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

Преди дни експерти предупредиха, че поради факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице спад в естествения имунитет на населението срещу сезонния грип. Това е още една причина за появата на тежка и непредсказуема грипна вълна.

Според проф. Кантарджиев комбинираната ваксина за ковид и грип не е изоставена, сега е моментът да се ваксинират хората. Той напомни, че ваксините срещу грип са безплатни за всички над 65-годишна възраст.

Идеята за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип е добра, но е в начална фаза, каза още проф. Кантарджиев. След като на бебетата правим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но искам ясно да кажа - засега няма ваксина, която да е комбинирана за грип и коронавирус, подчерта вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространението на респираторните заболявания тази есен, смята проф. Кантарджиев. Не са ли хората събрани в тесни помещения на едно място - намаляват респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме студен въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, обобщи вирусологът. Според него покрай пандемията хората са се научили да приемат повече витамини и здравословна храна, особено в сезона на вирусите.

По думите му има случай на подварианта на коронавируса BQ1 в България, като се очаква той да доминира след Нова година.

"Важното е, че не е толкова смъртоносен. Сегашната ваксина също защитава от този вариант. Не се прекарва тежко ковид, по-лек е вирусът. Има починали, защото късно се търси медицинска помощ", допълни проф. Тодор Кантарджиев.