0

С ледващият пик на коронавируса наближава. Очаква се той да бъде от началото до края на октомври, заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът проф. Радка Аргирова.

„Този пик няма да бъде висок, няма да бъде страшен – той ще бъде по-нисък, по-малък, но ще бъде по-продължителен като време“, поясни експертът и отбеляза, че към този момент няма данни за съвсем нов вариант на COVID-19.

Периодът на новия пик съвпада с началото на грипния сезон и ще е необходимо да се направи обща ваксинационна кампания – както за субвариантите на „Омикрон“, така и за грипната ваксина. „Ще трябва да възстановим една голяма част от ваксинационните центрове, които в момента са закрити, не само у нас. Трябва да обърнем особено специално внимание на децата“, отбеляза проф. Радка Аргирова.

Новите ваксини срещу подвариантите на COVID-19 са направени да стимулират вече съществуващ имунитет, коментира тя по повод информацията, че новите ваксини могат да се поставят само на вече ваксинирани срещу коронавируса.

Трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и само пълния курс на ваксинация, обясни проф. Аргирова. По думите й обаче трябва да са минали поне три месеца от последния бустер, за да може да се постави новата ваксина. Според нея в края на септември в България се очакват първите количества от ваксините срещу „Омикрон“.