0

З асега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване на заболяването, посочи за БТА проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столична община по здравни въпроси, който коментира новото разпространение на вируса в Китай. 

Вариантът, който е в момента в Китай, е същият като варианта, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, каза той. 

„Вариантът се предполага, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има така нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че причинява по-тежко заболяване от останалите варианти на „Омикрон“, отбеляза проф. Кантарджиев. Той уточни, че симптомите на този нов вариант, който е клон на варианта „Омикрон“, са същите както на циркулиращия през последните месеци доминиращ вариант в Европа. 

От Министерството на здравеопазването днес информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай във връзка с COVID-19, като отбелязват, че през последните седмици броят на случаите на заболяването се е увеличил значително. 

Засега по последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести за първата половина на месец декември 2022 г. има данни за повишаване на варианта BQ.1 на „Омикрон“, който от 2% през ноември, през декември е 8%, каза още проф. Кантарджиев. 

Той коментира и случаи, при които има загуба на обоняние, но няма доказана инфекция с коронавирус. „При инфекции на горните дихателни пътища, свързани с ринит (хрема), се намалява възможността на обонятелния анализатор да разпознава отделните миризми и вкусове“, обясни проф. Кантарджиев.  

Според него пикът на грипа у нас се очаква през февруари. „В момента в Европа и у нас доминира разпространението на сезонен грип А в двата подварианта – единият е А (H3N1), който е по-голям процент от случаите, и другият е А (H1N1)“, уточни той. При грипа има по-кратък инкубационен период, както и развитие на симптомите на заболяването в рамките на два часа, но лабораторната диагноза е най-добра, припомни проф. Кантарджиев. 

Той препоръча на хората да се консултират с лекар, за да предпише антивирусно лекарство, което да се взема при поява на симптомите. При случай на болен останалите членове на семейството вземат от препарата в малки дози профилактично, за да не се заразят.