0

С тотици деца в Обединеното кралство може да умрат от усложнение от морбили, причиняващо подуване на мозъка, ако настоящата епидемия не се вземе по-сериозно, предупреди експерт.

Професор Том Соломон, председател на катедрата по неврология в Университета на Ливърпул и директор на Института за пандемия, каза, че ако повече деца не бъдат ваксинирани срещу морбили, до 1500 може да загубят живота си от енцефалит. Той каза: „Трагедия е, че през 2024 г. имаме морбили в Обединеното кралство, а и по целия свят. Неизбежно ще има деца, които развиват морбилен енцефалит и са изложени на риск от смърт или увреждане на мозъка. Това заболяване е напълно предотвратимо чрез ваксинация. Трябва да направим всичко възможно, за да ваксинираме хората, предупреди той.

Енцефалитът е рядко усложнение на морбили, което се случва, когато вирусът "влезе в мозъка". „Тялото се опитва да се бори с тази инфекция и има възпаление и подуване. Това се нарича енцефалит“, добави проф. Соломон. Типичните симптоми на енцефалит включват объркване и гърчове. Те обикновено се появяват, когато се появи класическият обрив от морбили.