0

О коло 500 000 ваксини срещу COVID ще отидат на боклука още през следващия месец, защото срокът им на годност изтича. До края на годината ще бъдат бракувани неизползваните дози от близо два милиона ваксини.

От тях близо 1,4 млн. са Пфайзер (виж карето), а над 530 хил. са Модерна. Поради тази причина служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев изпрати нови указания до регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. В тях се посочва, че многодозовите флакони вече ще се отварят дори и само при един желаещ имунизация. До момента това не се прилагаше, защото при липса на събрана група, флаконът трябваше да се изхвърли след отварянето му. Заради многото количества ваксини и изтичащия срок на годност на партидите се въвежда нова схема. Целта е никой, който иска да се ваксинира срещу коронавируса, да не бъде връщан.

Бракуване

В момента страната ни разполага с най-много дози от препарата Комирнати на Пфайзер, следван от Спайквакс на Модерна. Още през август изтича срокът на 424 160 дози от втория производител, като други 43 100 ще отидат за унищожаване през септември. Отново следващия месец за бракуване ще са и 502 470 дози на Пфайзер. Част от тях все пак ще бъдат приложени, но според данните от април до юли у нас са използвани между 12 и 16 хиляди ваксини месечно. Изключение прави месец юни, когато са приложени близо 63 000. Тези стойности обаче са далеч от постигнатите през изминалата година. Най-много имунизации тогава са направени през април – 550 хил. Следващите силни месеци са били октомври и ноември, когато са поставени съответно 470 и 465 хиляди ваксини. През тази година обаче рекордът е поставен януари със 135 000 дози и оттогава се отчита непрекъснат спад. В същото време страната ни очаква нови доставки, както през тази, така и през следващата година.

Планиране

„По отношение на ваксината Комиранти, предвид големите количества, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Спайквакс подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до м. декември, е необходимо правилно планиране на използване – на до 50% от дозите в един флакон“, се посочва в указанията на министър Меджидиев. Той отчита, че в страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци, а предоставянето на възможност за моментална имунизация може да улесни вземането на решение. От здравното министерство подчертават, че ваксините, които се прилагат в страната, са в срок на годност съгласно кратките характеристики на лекарствените продукти, а всички с изтекъл такъв вече са бракувани.

Пирогов пак отваря пункта

Ваксинационният пункт в УМБАЛСМ „Пирогов“ отваря отново. Това съобщиха от лечебното заведение. Желаещите могат да се обадят на телефон 02/9154574 всеки делничен ден от 8,30 до 17,00 ч. Ще бъдат ваксинирани както възрастни, така и деца. Очаква се и редица други заведения да отворят отново центровете си за имунизация, след като служебният здравен министър обяви, че ще бъдат възстановени парите, които се изплащаха за поставена доза. Към момента общо поставените ваксини в страната са 4 493 043, като със завършен курс са малко над 2 милиона българи, или 30,21% от населението. Подсилваща ваксина са си направили 841 225 души, а втори бустер – едва 48 653. Имунизираните деца на възраст между 5 и 11 г. са 2100.