0

П ациенти с увреждания висят с часове пред кабинетите на ТЕЛК комисиите, а в чакалните липсва грижа. Един от фрапиращите случаи е от Благоевград, където мъж е стоял дълго време прав, докато чака да подаде документите си за ТЕЛК, а после се оказало, че не е било необходимо физическото му присъствие. Сигналът за случката е подаден от майката на мъжа до омбудсмана Диана Ковачева.

Заради този и други сигнали тя изпрати препоръка до здравния министър Асен Меджидиев да разпореди проверка за организацията на работата на комисиите и чакалните им в цялата страна. Освен това има и данни за  грубо и неетично отношение към хора с увреждания.

"При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими", аргументира се омбудсмана.

Диана Ковачева за втори път настоява за проверка. Преди време тя отново беше сезирана за същото, а от министератвото започнаха действия след нейна препоръка.

Обществената защитничка обръща внимание, че трябва да се направи и персонална проверка спрямо директора на РЗОК – Благоевград д-р Петър Иванов и директорът на МБАЛ – Благоевград д- Огнян Митев.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е определена за 28 април 2023 г. в 9.30 ч., но, за да бъдат навреме, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа, пред който вече има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. На място става ясно и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психични заболявания ще бъдат проведени по различно време.

В сигнала си до омбудсмана жената се възмущава, че в чакалнята има само 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и баща му, с тежка дискова херния, друго дете с психично заболяване, както и още хора с увреждания, в състояние, което не им  позволява да чакат дълго време прави.

Хората се организират и преместват празна скамейка, която се намирала пред друг кабинет, за да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка, а по-късно се намесва и лекар, с настояване скамейката да бъде върната на мястото й.

Подаването на документите за жалбоподателката приключва след близо 5 часа -  към 13 ч., като се оказва, че не е било необходимо синът на жената да присъства лично.

„Като национален омбудсман, бих искала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е пореден сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че подобно отношение към хора с тежки увреждания, в това число деца, е недопустимо, създава им сериозни затруднения и накърнява тяхното достойнство“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява да бъде извършена обстойна проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети необходимите действия.

В препоръката, адресирана до директора на РЗИ – Благоевград, в качеството му на контролен орган и до изпълнителния директор на болницата, към която е разкрита ТЕЛК – в кратък срок да се предприемат необходимите мерки за подобряване организацията на работа на комисиите – да не се стига до едновременно струпване на голяма група чакащи пациенти, да се съкрати максимално престоя на гражданите, да се осигурят достатъчен брой места за сядане, както и достъп до санитарни помещения и др. удобства за хората с увреждания и техните придружители.