0

П икът на грипните епидемии обикновено е през февруари. Тази година може и малко да подрани. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред NOVA.

Относно „флурона”, проф. Александрова потвърди, че в момента циркулират вируси, така че е напълно възможно да настъпи съвместна инфекция. „В случая е грип и COVID-19. Не бива в никакъв начин да всява това допълнителна паника”, каза проф. Александрова. По думите й това не бива да всява никаква допълнителна паника.

По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести публикуваха информация, от която стана ясно, че в България са установени два случая на „флурона” - коинфекция между грипен вирус и COVID-19. Първият установен случай на флурона у нас беше докладван през януари 2022 г. Тогава дете от Ямбол даде положителна проба едновременно за сезонен грип и коронавирус.

Проф. Александрова припомни, че се очакват резултатите от комбинирана ваксина срещу SARS-CoV-2 и четири грипни щама, очаква се и тройна ваксина.

Как да запазим децата?

„Да не забравяме, че има ваксини срещу SARS-CoV-2  и грип, от 6 месеца нагоре може да бъде поставена такава ваксина”, обясни проф. Александрова. Тя съветва да пазим изключително много малките деца, както и хронично болните. Ако човек се чувства дори леко отпаднал, по-добре да не рискува да ги посещава.