0

Б олестта на Алцхаймер може да се разпространява между хората, разкрива ново проучване.

Експерти са открили доказателства за най-малко петима души, които са „прихванали“ болестта от вече забранените хормонални лечения. Пациентите са сред 1848 души, инжектирани с хормони на растежа, пълни с токсични амилоид-бета протеинови „семена“ или приони. И петимата заразени показали признаци на ранна форма на ужасяващата болест. Други, които са получили същото лечение, сега се считат за „изложени на риск“.

Учените разкриха, че между 1958 г. и 1985 г. на необичайно ниски деца в Обединеното кралство и САЩ са давани хормони, събрани от трупове, за да помогнат за стимулиране на растежа им. След това техниката беше забранена и вместо това лекарите използваха синтетични хормони, след като се оказа, че някои партиди са замърсени и водят до фатално и нелечимо мозъчно заболяване, наречено болест на Кройцфелд-Якоб. Сега учените сега вярват, че други медицински и хирургични процедури могат да носят риск от разпространение на болестта на Алцхаймер, тъй като прионите - които се натрупват в мозъка и убиват неврони - могат да оцелеят при методите на болнична стерилизация. Смята се, че анормалното натрупване на протеини в и около невроните е причината за болестта на Алцхаймер.

Професор Джон Колинге от Университетския колеж в Лондон каза, че трябва да се предприемат действия за предотвратяване на случайно предаване в бъдеще. Той каза: „На тези пациенти е дадено специфично и отдавна преустановено медицинско лечение, което включва инжектиране на материал, за който сега е известно, че е замърсен с протеини, свързани с болестта. „Сега планираме да разгледаме начини за унищожаване на приони от хирургическо оборудване, тъй като те могат да устоят на нормалните методи за обеззаразяване“.