0

Л ични лекари си търсят заместници посредством интернет сайта на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. В него се публикуват обяви както на търсещи, така и на желаещи да станат заместници. Към момента тази възможност се използва от семейни лекари в цяла България - София, Пловдив, Варна, Карлово, Асеновград и други населени места, дори и от Ирландия. За иновацията и нуждата разказва пред „Телеграф“ д-р Костадин Сотиров, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и председател на съсловната организация в Пловдив. “За разлика от всички други сфери в здравеопазването ние сме задължени да оказваме непрекъсната медицинска помощ на пациентите, включително когато се разболеем или сме в болница, трябва да намерим лекар, който да ни замества“, посочи д-р Сотиров и подчерта, че всяка постъпила обява първо се преглежда, преди да се публикува. Той казва, че назад в годините са предлагали на НЗОК пациентите на отсъстващия лекар да се поемат от всички медици в областта, дори без да им се заплаща допълнително, но касата категорично им е отказала.

Медицински център

От думите му става ясно, че в медицинските центрове, с които общопрактикуващите лекари имат договори, могат да преглеждат само в извънработното време на семейния медик и през уикенда. Отделно от това те не могат да извършват определени дейности, сред които е изписването на лекарства по здравна каса. „Семейните лекари плащаме на тези центрове между 15 и 50 стотинки на пациент от листата на медика“, обяснява той и пояснява, че средно месечно заплащат по 250 лева независимо от това колко пациенти са минали през дежурните кабинети.

Уведомяване

Д-р Сотиров обяснява, че пациентите се информират за заместващия лекар както в самото ДКЦ, така и посредством групи и страници в социалната мрежа, месинджър групи, вайбър канали и пр. „Някои лекари имат и сайтове, в които също публикуват информация“, пояснява той.