0

О ткриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала в птицеферма за пъдпъдъци в града

Вирусологът д-р Радостина Александрова подчерта, че птичият грип се разпространява активно извън България. "Настоящата епидемия надмина и тази през 2015 г. Птичият грип засяга различни видове птици, но и бозайници. Когато говорим за такива вируси, които засягат повече видове, контролът е по-труден. Властите трябва да предприемат строги мерки за ограничаване и да се следи сериозно. Птичи грип се предава много рядко, изисква продължителен, много близък контакт без предпазни средства. Това може да се случи и ако в домашни условия се колят заразени птици. 50-60% е смъртността от птичи грип при хората, може бързо да се стигне до задух и пневмония", коментира тя пред NOVA.

Според д-р Даниел Денев сигналът е подаден от собственика на ветеринарен лекар в понеделник. "Предходните ден-два са започнали да измират птици. Това не го е усъмнило, защото е било в рамките на нормалната смъртност. След това обаче се увеличават и той се усъмнява. Извършена е аутопсия и са взети проби, на другия ден излязоха резултатите и бе обявено огнището. Предприети са всички законови мерки с цел превенция. В 3 км защитна и 10 км наблюдавани зони няма други птицевъдни стопанства, само тип "заден двор". Птичият грип се предава по въздушно-капков път", обясни той. 

По думите му ще се извършат засилени клинични прегледи в наблюдаваните зони дали птиците се оглеждат в затворени помещения. "Засегната ферма е правила регулярни доставки на яйца, затова ще бъде извършена проверка на всички продукти, излезли от фермата, за 21 дни преди възникване на огнището. Продукцията ще бъде изтеглена и унищожена, ако присъства в търговски вериги. Това би трябвало вече да е сторено. Нито яйцата, нито месото крият риск за хората, но се считат потенциално заразени. Това е единственото огнище на птичи грип в страната в момента", посочи Денев. И допълни, че птичият грип в съседни държави крие риск.