0

П рез последните месеци 22 души в 11 щата на САЩ са получили симптоми като замъглено зрение и задух, след като са си поставили „фалшиви или неправилно обработени“ инжекции с ботокс извън медицинските заведения, например в спа центрове и частни домове.

Във видеото може да научите повече за: Козметици инжектират ботокс и хиалурон...

В препоръка, издадена във вторник (23 април), Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупреждава лекарите за текущото разследване, което провежда съвместно с Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и щатските и местните здравни власти. Агенцията съобщава, че 11 от засегнатите хора, подложили се на разкрасителни процедури са хоспитализирани и никой не е починал, като случаите са танатали между ноември 2023 г. и края на март 2024 г.

Нито един от 22-мата души не отговаря на официалната дефиниция за случай на ботулизъм. Това рядко и потенциално смъртоносно заболяване възниква, когато ботулиновият токсин циркулира в кръвта и след това уврежда нервите на организма. Ботулиновият токсин, използван при медицински лечения и козметични процедури, известен като ботокс, причинява ботулизъм много рядко, но това е възможно.

На няколко от заболелите все пак е бил даден антитоксин, който лекува ботулизъм, за всеки случай, тъй като страничните ефекти от лошо приложен ботокс могат да наподобяват някои от ранните симптоми на заболяването. Тези симптоми могат да включват замъглено и двойно виждане, запек, инконтиненция, задух, слабост и затруднено повдигане на главата.

Първоначалните съобщения за тези неуспешни инжекции с ботокс се появиха по-рано през месеца, като в Тенеси и Илинойс бяха регистрирани случаи на заболяване, подобно на ботулизъм. По-късно Ню Йорк публикува подобни съобщения.

След разследване FDA издаде предупреждение, че в няколко щата са открити „опасни фалшиви версии на ботокс“, които според съобщенията се използват за козметични процедури. В изявлението си агенцията включва снимки на някои от фалшивите продукти.

„Изглежда, че продуктите са били закупени от нелицензирани източници“, отбеляза FDA.

Фармацевтичната компания AbbVie произвежда одобрения от FDA ботокс, който се продава в САЩ, и името на компанията или на нейния филиал Allergan Aesthetics обикновено е изписано на опаковката. FDA не е открила доказателства, че одобреният ботокс на AbbVie е замесен в неотдавнашните заболявания, така че истинският продукт все още е безопасен за получаване от лицензирани специалисти.

FDA не отбеляза какво точно се различава между фалшивите продукти и истинския продукт, но заяви, че продуктите от нелицензирани източници могат да бъдат „неправилно маркирани, подправени, фалшиви, замърсени, неправилно съхранявани и транспортирани или неефективни“.

"Подозирам, че нелицензираните доставчици купуват фалшификатите, за да намалят разходите си, и че тези фалшификати може да са силно концентрирани, което би повишило риска от странични ефекти", заяви Д-р Грегъри Греко, бивш президент на Американското дружество на пластичните хирурзи.

Към 23 април за заболявания, свързани с епидемията, е съобщено в Калифорния, Колорадо, Флорида, Илинойс, Кентъки, Небраска, Ню Джърси, Тенеси, Тексас, Вашингтон и Ню Йорк. Всички засегнати са били жени на възраст от 25 до 59 години. Всички съобщават, че са получили инжекциите с ботокс от нелицензирани или необучени лица или в нездравни заведения, като например спа центрове.

Симптомите на повечето хора са се появили в рамките на три дни след инжектирането, въпреки че някои хора са започнали да изпитват симптоми още същия ден или седмици по-късно. Някои симптоми засягат областта непосредствено около мястото на инжектиране - например хората, на които са направени инжекции в лицето, са имали увиснали клепачи и замъглено зрение. Други симптоми включваха сухота в устата, неясен говор, задух, умора и генерализирана слабост.

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва незабавно да отидете в спешното отделение, ако имате потенциални симптоми на ботулизъм. Ако лекарят подозира, че човек може да има това състояние, той е съветван да приложи антитоксина възможно най-скоро, без да чака резултатите от лабораторните изследвания. Бързото лечение може да предотврати нанасянето на повече вреди от токсина, особено на нервите, които поддържат дишането.

FDA също така призовава доставчиците на здравни услуги и потребителите да съобщават за всякакви странични ефекти, свързани с инжекциите с ботокс, в MedWatch - програмата на FDA за информация за безопасност и съобщаване на нежелани събития. Разследването на агенцията по отношение на фалшивите продукти продължава.

Тази статия е само с информационна цел и няма за цел да предлага медицински съвети!

*Източник: Vesti.bg