0

П оне 4 фалшиви ботулинови токсина влизат и се използват в България. Те не са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата и не разполагат с необходимите документи за употреба у нас. Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на естетичните дерматолози д-р Снежана Атанасова. По думите й набавянето с него става по интернет или чрез лични контакти, като най-често той идва от Азия. „Тук не са замесени само лекари, но и фирмите също“, каза председателят и изрази недоволство от факта, че институциите продължават да не контролират работата на знайни и незнайни хора, работещи в гаражи и козметични салони.

Опасност

Д-р Атанасова коментира, че когато се купува контрабанден ботулинов токсин, ние не знаем как е съхраняван и къде е произведен. Не се знае дали единиците, посочени на опаковката, съвпадат с действителността. „Може до такава степен да се релаксира неконтролируемо мускулатурата, че да предизвика неподвижност или птоза на клепачите и веждите и това е в най-добрите случаи. В най-лошия може да окаже въздействие върху дихателната мускулатура или да се разгърне симптоматика на ботулизъм. Може да се стигне дори и до смърт“, алармира специалистът.

Цена

Цената е притегателна, тя е в пъти по-евтина, отколкото в клиниката, коментира д-р Снежана Атанасова. Тя посочи, че ако се прави цяло лице, процедурата ще струва между 500-600 лв., в съмнителните места тя излиза между 200 и 350 лв. „Обработката на една зона е над 150 лв., а ние на лицето обработваме минимум три“, уточни тя и добави, че реклами в Инстаграм и Фейсбук са залети от оферти с много ниски и атрактивни цени. „Пациентите трябва да се учат да се интересуват. Докторът трябва да покаже флакона и пред пациента да го разреди“, призова тя. Председателят на Българската асоциация на естетичните дерматолози коментира, че има хитреци, които слагат фалшивия „ботокс“ в шише на оригинален продукт и така пациентът не знае какво реално му се поставя. Също така трябва да подпише и информирано съгласие, защото ботулиновият токсин е лекарство, което трябва да се използва от медици.