0

Н ад 640 милиона лева от болнични са изплатени за по-малко от година. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ), предоставени за „Телеграф“.

От януари до септември м.г. са издадени 2 462 290 болнични листа. Близо два милиона от тях са за временна неработоспособност поради общо заболяване с плащане от държавното обществено осигуряване. Разликата между общия брой на болничните и тези, платени от държавата, се дължи на факта, че първите три дни са за сметка на работодателя, а след третия ден заплаща НОИ. Общо 14 229 000 е броят на дните, в които сме били 

Причини

За цялата предходна година са обжалвали 8 980 болнични листа, от които 3 579 са отменени. Най-честите причини за това са надвишаване на еднолично издадените от личните лекари листове за повече от 14 дни без прекъсване; издадени документи за период повече от 180 дни без прекъсване без решение на ТЕЛК; издадени болнични листове за диагноза, за която лицето има определена трайна неработоспособност с решение на ТЕЛК или несъответствие между диагнозата и продължителността на временната неработоспособност.

Контрол

„За целите на ефективния предварителен, текущ и последващ контрол са въведени 1 180 автоматизирани контроли за продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания, разработени на база рискови случаи. Автоматизираните контроли са изготвени от лекари, експерти в областта на временната неработоспособност въз основа на статистически данни и резултати от извършени контролни дейности“, обясняват от НОИ. Става въпрос за софтуер, в който са заложени всички диагнози, както и определени параметри. Когато има объркани данни или пък някой се опита да кръшка от работа и лекарят да го пусне в по-дълъг болничен например, софтуерът изобщо не допуска документът да бъде подаден.

Злополуки

От там посочват, че по оперативни данни през 2022 г. са регистрирани общо 2 582 трудови инцидента. От тях 2 141 са се случили на работното място, а 441 при отиване или при връщане от работа.  

Регистрираните безработни лица с право на парично обезщетение през месец ноември м.г. са 61 545, от които 26 210 мъже и 35 344 жени.