0

Д оказани са първите за сезона грипни вируси A(H1N1)pdm09, съобщиха на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести.

Чрез Real Time RT-PCR първите за сезона грипни вируси са доказани в клинични проби на две пациентки, хоспитализирани в Многопрофилната болница за активно лечение - Сливен.

Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“. По думите му "Дарвин“ има по-висок потенциал за разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него.  

Епидемичното разпространение на грип се забавя благодарение на топлото време, обясни днес проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник по здравните въпроси в Столичната община. Обикновено предишните години първите случаи са били през ноември. Сега наблюдаваме забавяне, което е благоприятно. Със самолетните полети от Скандинавието и Великобритания ще го донесат до края на месеца, каза Кантарджиев.

Специалистът уточни, че грип А и грип Б се редуват на вълни в различните години. "Предполагам тази година ще сме грип А. Такива са прогнозите", посочи той.

Заради намаляване на колективния имунитет сега се наблюдава ръст и на другите респираторни инфекции, освен на коронавируса, посочи бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Нещата трябваше да бъдат апробирани", заяви Кантарджиев относно въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и го нарече  "административни безумства на хора, никога неизписвали в живота си антибиотици, които въведоха система, която не работи". Според него се къса връзката между лекарите и фармацевтите, а пациентът е поставен "в небрано лозе".

Най-вероятно не става дума за нов вирус, който причинява инфекции. Боледуват деца. Щом не боледуват възрастни, това означава, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет, коментира проф. Тодор Кантарджиев относно появилите се информации за огнища на пневмония сред децата в определени райони на Китай. 

Експертът изрази предположение, че става дума за събиране на вируси и намален имунитет на засегнатите деца след тригодишно носене на маски и изолация.