0

У дарна ваксинация срещу морбили у нас заради епидемията в съседна Румъния. В София отваря специален кабинет, където децата ще могат да бъдат имунизирани безплатно. Джипитата в Стара Загора също ще слагат ваксини на хлапетата, които все още не са защитени от опасната шарка.

График

В София това ще се случи на 12, 19 и 26 януари в кабинет 503 на 5-ия етаж в СРЗИ. Там ваксина ще могат да получат малчуганите на възраст на и над 13 месеца, който нямат първи прием, както тези на и над 12 години с пропусната реимунизация. Кампания ще има и сред рисковите групи в махалите в столицата. Децата от Стара Загора без ваксина срещу морбили трябва да бъдат имунизирани в кратки срокове, съобщават от РЗИ в града. Това ще става в кабинетите на личните им лекари.
Спешните имунизации се организират на фона на бума на заболяването в Европа. На Стария континент миналата година са докладвани 1429 заболели спрямо 60 за предходната. Най-много случаи има в Румъния. В съседката ни през 2023 г. бяха потвърдени 2805 случая на опасната шарка. Регистрирани са и три смъртни случая в резултат на заболяването. Борбата с вируса загубиха две бебета на 7 месеца от окръг Брашов, които са били твърде малки за ваксина, и 35-годишен мъж от Букурещ, който не е бил имунизиран и е имал съпътстващи заболявания.

Риск

„Съществува риск от внасяне на вируса заради засиления туристопоток. Рискови са малцинствените групи, които не се имунизират“, отбеляза пред вестник „Телеграф“ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й, ако се натрупат деца без ваксина, е възможно да се повтори епидемията от морбили у нас, която беше факт през 2009 година, когато бяха засегнати 24 000 души. „Статистиката показва, че децата на 13 месеца са сравнително добре обхванати. Реимунизацията на 12-13-годишните обаче не седи добре, защото процентът на ваксинираните е 87, а обхватът трябва да е 95%, за да има колективна защита и вирусът да не може да циркулира. Допълнително имунитетът избледнява с годините“, отбелязва проф. Христова.