0

К омпанията Johnson & Johnson ще спре производството и продажбата на своята бебешка пудра на основата на талк, по света от 2023г., заради съмнения, че причинява рак, предаде BBC.

Съобщението идва повече от две години след като компанията прекрати продажбите на продукта в САЩ.

J&J е изправена пред десетки хиляди съдебни дела от жени, които твърдят, че талкът в бебешката пудра на компанията съдържа азбест и заради това са развили рак на яйчниците.

Компанията се бори с тези твърдения от десетилетия и казва, че независимите изследвания, които е провела през това време показват, че продуктът е безопасен за употреба.

„Ние взехме търговското решение да преминем към бебешка пудра изцяло на основата на царевично нишесте“, се казва в изявление на компанията.

Фирмата добави, че бебешка пудра на основата на царевично нишесте вече се продава в няколко страни по света.

„Нашата позиция относно безопасността на нашия козметичен талк остава непроменена. Ние стоим твърдо зад десетилетията на независими научни анализи от медицински експерти по целия свят, които потвърждават, че базираната на талк бебешка пудра Johnson's е безопасна, не съдържа азбест и не причинява рак“, се казва в съобщението.

През 2020 г. компанията заяви, че ще спре да продава своята бебешка пудра с талк в САЩ и Канада, тъй като търсенето е намаляло в резултат на това, което нарече „дезинформация“ относно безопасността на продукта сред редица съдебни дела.

По това време фирмата каза, че ще продължи да продава своята бебешка пудра в Англия и останалия свят.

Талкът се добива от земята и се намира в пластове, близки до тези на азбеста, който е вещество, за който е известно, че може да причини рак.

Разследване от 2018 г. на агенция Reuters твърди, че J&J е знаела от десетилетия, че азбестът присъства в техните продукти, които съдържат талк.

Според Reuters вътрешните регистри на компанията, свидетелските показания и други доказателства показват, че най-малко от 1971 г. до началото на 2000 г. суровият талк и готовите прахове на J&J понякога са давали положителен резултат за малки количества азбест.

В отговор на доказателства за замърсяване с минерала, представени в съдебните зали, медийни доклади и пред американски законодатели, фирмата многократно отрече обвиненията.

Бебешката пудра Johnson's се продава от почти 130 години и се превърна в символ на семейния имидж на компанията. Тя се използва за предотвратяване на обрив от пелена и за козметични цели, включително и като сух шампоан.