0

Б лизо 300 души са се разболели от инфекции, предавани от кърлежи, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-разпространена у нас е лаймската болест, с която инфектирани са 201 души. На второ място е марсилската треска с 89 заболели. За отминалата година има един случай на кърлежов енцефалит.

Четирима пък са били инфектирани с конго -кримска хеморагична треска. Заболяването е опасно, защото води до кръвоизливи и може да доведе до фатален край, отбелязват специалистите.

Градуси

Топлото време вече разбуди кърлежите, алармират стопани на кучета, които вече са атакувани от кръвосмучещите паразити. Последният уикенд на февруари ще изпратим с температури над 20 градуса. Кръвосмучещите нападат домашни кучета дори през януари, заради което ветеринарните лекари съветват външното обезпаразитяване на животните да бъде целогодишно и да не спира дори през студените месеци.



Между 10 и 30% от кърлежите са инфектирани. При ухапване от паразита е по-добре да потърсим медицинска помощ, отколкото да се опитваме да го премахнем сами. Тогава вероятността да не го извадим правилно е голяма, а с това нараства шансът той да ни зарази. Изключително важно е да не го задушим. Затова не го мажете с олио и не го горете с цигари. В този момент, дори да не е предал инфекцията, шансът да го направи е много голям. Паразитът връща чревното съдържимо към челюстите и то попада в тялото на човек, което многократно увеличава шансовете за инфектиране. Затова задушаването на кърлежа трябва да се избягва. Важното е да премахнем кърлежа възможно най-бързо - още през първите 6-8 часа до максимум 12-ия час.

Мерки

Не пипайте кърлежа с голи ръце, съветват още специалистите. Много хора след ваденето му правят грешката и да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее, без дори да е бил ухапан. След като бъде изваден, трябва да бъде занесен за изследване. Около 30-ия ден от ухапването човек трябва да си пусне кръвни изследвания, за да изключи заразяване с някоя от болестите, предавани от този паразит.