О пасна бактерия, която е известна с прозвището „ядящата месо“, вече се среща по родното Черноморие. Vibrio vulnificus често я нарича „месоядна бактерия“ именно заради начина, по който инфекцията може да разгражда тъканите много бързо — особено при тежки случаи като некротизиращ фасциит, където бактериите „ядат“ месото и кожата.
Заради затоплянето микробът, който е характерен за субтропичните райони, вече е достигнал Черно море и се открива в устията на реки като Ропотамо и Велека. Микроорганизмът се развива при топли температури и ниска соленост на водата — условия, типични за Българското Черноморие през лятото. В момента проби със съмнения за наличие на опасната бактерия се изследват в Центъра по заразни и паразитни болести, съобщава БНТ.
Болни
През миналото лято здравните власти у нас са регистрирали няколко случая. Български лекари потвърждават за поява на редки, но животозастрашаващи инфекции с морската бактерия Vibrio vulnificus по родното Черноморие. Причинителят, наричан още „месоядна бактерия“, може да доведе до сепсис, некротизиращ фасциит и дори смърт при хора с хронични заболявания.
В последните години са документирани няколко тежки случая в България. Един от тях е описан в научната статия A Case of Vibrio vulnificus Infection in a Diabetes Patient with Fatal Outcome (2020), публикувана в ResearchGate. В нея се разглежда инцидент с 44-годишен пациент с диабет тип 1, който почива след заразяване по време на почивка на Българското Черноморие. Въпреки спешната хирургична намеса и антибиотично лечение заболяването прогресира с фатален изход.
Още по-скорошно изследване, публикувано в международното научно списание Medicina през 2024 г., анализира три клинични случая на инфекция с V. vulnificus в България. Засегнати са двама мъже и една жена на възраст между 70 и 86 години. В два от случаите пациентите почиват, а при третия се налага ампутация на крайник. Авторите на изследването предупреждават, че затоплянето на морската вода увеличава риска от подобни инфекции, особено в периодите с най-високи температури – юли и август.
Миди
Заразяването може да стане при контакт на открити рани с морска вода и чрез консумация на сурови морски дарове, най-често стриди. Не влизайте в морето, ако имате отворени рани, охлузвания или пресни белези. Дори малка драскотина може да бъде входна врата за бактерията. Измивайте тялото с чиста вода и сапун след къпане в морето. Особено важно е това при наличие на наранявания по кожата. Избягвайте консумацията на сурови или недостатъчно сготвени морски дарове като стриди, миди и раци. Високата температура при готвене унищожава бактериите. Хора с хронични заболявания като диабет, чернодробни проблеми или отслабена имунна система трябва да бъдат особено внимателни. Те са в по-висок риск от тежки усложнения при инфекция. Избягвайте къпане в застояли или замърсени участъци от морето, особено в най-горещите дни на лятото. При поява на симптоми – като зачервяване, подуване, силна болка около рана, висока температура или втрисане – незабавно потърсете лекарска помощ, съветват специалистите.
Холерата стигна турските брегове
Месоядната бактерия и микробът, който може да предизвика холера, бяха засечени и на турското крайбрежие. Здравните експерти от Турция предупреждават за наличието на опасните за хората бактерии Vibrio parahaemolyticus (Вибрио парахемолитикус) и Vibrio vulnificus (Вибрио вулнификус) в крайбрежните райони на Мраморно, Егейско и Средиземно море, съобщи в. „Миллиет“.
До момента този вид бактерии са засичани единствено в Балтийско море, като наскоро са били установени и в Северно море, както и в затворени басейни, информира „Миллиет“. Специалистът по урология д-р Угур Аферин разяснява, че „този вид бактерии се размножават изключително лесно в загрята солена вода“, като пояснява, че те могат да предизвикат различни раздразнения и заболявания, сред които и холера, въпреки че случаите на опасната болест са рядкост в Турция.
Лекарят предупреждава хората да не влизат във водата, ако имат отворени рани, тъй като бактериите могат да проникнат лесно през тях, като подчертава, че носенето на мокри бански дълго време след къпане в морето също носи сериозен риск, тъй като създава отлична среда за размножаване на бактериите.
Водите на Варна чисти от ешерихия коли
Морските води на Варна са чисти от ешерихия коли и чревни ентерококи. Изследването за качеството на водите е извършено в периода 21 и 22 юли от РЗИ-Варна. Направен е мониторинг на водите за къпане в 23 зони за къпане във Варненска област по показатели „ешерихия коли” и „чревни ентерококи”. Получените резултати показват отлично качество на водите за къпане във всички зони за къпане във Варненска област.
Морската вода в Приморско се оказа най-чистата в България и втора в Европа. Качеството на морската вода в Приморско се доближава до абсолютната стойност от 100% за идеална чистота – 99.4%, стана известно от доклад на Европейската агенция по околната среда (ЕАОС) към Европейския съюз. Структурата, базирана в Копенхаген и ръководена от Лена Юле-Мунунен, събира и обработва данни в областта на околната среда и климата за нуждите на Европейския съюз. Страната ни е на второ място в ЕС по качество на водите за къпане. Според изследването ни изпреварва единствено Кипър.
