0

С убпродуктите от пчеларството са не по-малко полезни от меда. На едно от първите места се нарежда прополисът – подсказва го и името му. Защитникът на града (кошера) осигурява чистота и стерилитет.

Прополисът е ефективен за профилактика на различни заболявания и укрепване на имунната система. Тинктурата му се използва като съпътстващо лекарство под формата на инхалации.

За лечение на дихателната система като помощно средство може да се използва инхалация с прополис в пулверизатор. Използването на това устройство прави процедурата по-ефективна, тъй като позволява на лекарството да проникне достатъчно дълбоко в белите дробове. Ако обаче не разполагате с такова, можете да използвате доказания „бабешки“ метод - вдишвайте лечебни пари над съд с вряща вода и прополис.

Ето някои заболявания, при които прополисовите пари ще помогнат:

- бронхит, включително обструктивен;

- възпаление на сливиците;

- ринит;

- синузит;

- трахеит;

- бронхиална астма;

- астматичен бронхит.

При вдишване веществото навлиза директно в огнището на възпаление, облекчава болката и помага за втечняване на храчките.

Пулверизатор

Инхалациите са популярен начин за лечение на заболявания на белите дробове и назофаринкса. Най-ефективно, както вече казахме, е да ги извършвате с помощта на специално устройство - пулверизатор. Той разделя лечебния разтвор на ситни капки и под натиск ги насочва в белите дробове или носоглътката. Благодарение на това се постига най-добрият резултат.

Инхалациите се извършват само в седнало положение, като по време на процедурата е забранено да се говори.

За обработка с пара можете да вземете както тинктура от прополис, така и сухо вещество. Във всеки случай разтворът трябва да се подготви предварително. Ето как:

Разтрийте старателно сух прополис преди употреба. След това разредете 3 г прах в 0,2 литра гореща вода. Тази рецепта ще ви помогне да се справите със сухата кашлица, ще омекоти храчките и ще има лек аналгетичен ефект. Вдишването се извършва на 6-9 дълбоки вдишвания.

Ако ползвате тинктура, капнете 5-6 капки от нея в литър гореща вода. Вдишвайте парата десетина минути.

При деца се препоръчва по една капка за всяка годинка, разтворени в малко вода, сок, мляко или чай. При възрастни дозата е 30-40 капки на ден. При вече настъпил дихателен проблем, може да се увеличи.

Хрема

Силно изразените антибактерицидни качества на прополисовата тинктура спомагат при лечение на хрема, гнойна ангина и синузит. Бързо успокояване на възпалената лигавица на носа се получава, ако поставите в двете ноздри по един тампон, напоен в прополисова тинктура.

Важно е да запомните – всички пчелни продукти са алергенни. Преди да правите инхалации с прополис, уверете се, че те не са противопоказани за вас.