0

Н ад 500 000 българи не могат да получат втора бустерна доза. Това са хората, които са ваксинирани с препарата на „Янсен“.

За отказа алармираха пред „Телеграф“ хора, които са искали да си поставят четвърта ваксина, но са били върнати от имунизационния пункт, без да получат обяснение какви са причините. Такова не дават и здравните власти. На сайта на министерството обаче ясно е посочено, че „втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина“.

Разпореждане

Така според разпореждането само хората, които са с приложена „Пфайзер“, „Модерна“ или „Астра Зенека“ могат да си поставят втори бустер. Прилагането му в България е позволено от 24 юни. Изискването е четвъртата доза да бъде с иРНК ваксина, а лицата да имат навършени 18 г. За две седмици близо 7000 души са се възползвали от възможността да подсилят защитата си срещу коронавируса. Най-много са те в София – 2075. Най-малко обаче са поставените втори бустерни дози в Разград и Ловеч, съответно 34 и 46 души. Според анкетата на сайта на здравното министерство за популяризиране на ползите от ваксинацията – plusmen.bg, част от хората и не искат да се имунизират четвърти път, защото чакат новата адаптирана ваксина, която трябва да пази от щама Омикрон. Други пък смятат, че втори бустер е необходим само за хората с висок риск от заболяване.

Интерес

Въпреки това с увеличаване на положителните проби здравните власти отчетоха и съживяване на интереса към ваксините срещу COVID. През изминалите две седмици общо в страната са приложени 14 000 дози. Така общият им брой достигна 4 420 373. Със завършена имунизация са малко над 2 милиона българи или 30,16%, а с трета доза са едва 775 420 души или 11,34%. Най-много са ваксинираните българи на възраст между 40 и 49 г. Първенци в приложен първи бустер са хората между 60 и 69 г., а при втория бустер отличници са пенсионерите във възрастовата група 70-79 г. Със завършена имунизация са 2061 деца от 5 до 11 г. и 24 621 тийнейджъри между 12 и 17 г., сочат още данните.

Проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН, уточни пред „Телеграф“, че препоръките за поставяне на ваксина срещу COVID-19 са актуализирани от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) на 30 юни 2022 г.

„Препоръчва се ваксина при всички на възраст от 6 месеца нагоре. При хора, които не са имунокомпрометирани и са ваксинирани с продукта на „Янсен“, се препоръчват общо две дози ваксина (първична и бустерна) с интервал поне два месеца между тях, ако са на възраст от 18 до 49 години. За тези на и над 50 години препоръчваните дози са 3 – първият бустер е след поне два месеца, а най-малко 4 месеца след него може да се постави втори“, обясни експертът. Тя допълни, че за първична и бустер ваксинация за всички популации се предпочита иРНК ваксина срещу COVID-19 и ваксината на Janssen не може да се използва за втора бустерна доза.