0

12 случая на Омикрон са потвърдени в България, съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

Става въпрос за деветима мъже и три жени. 

„Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, каза Кунчев.

В Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани 275 проби от 41 болници, в 21 области. 


„4,4% от тях са с потвърден Омикрон“, заяви Кунчев.

По думите му само един от носителите на новия вариант е пътувал за чужбина. Наскоро се върнал от Великобритания. 

В първия работен ден на 2022-ра година здравните власти ще обсъждат налагане на нови мерки. Държавният здравен инспектор не изключва и обявяването на нов локдаун. 


„Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни. Най-важните мерки бяха взети- допълнителен стимул за ваксинация на най-рисковата от усложнения група и скъсяване на интервала за поставянето на бустерна доза. Имаме вече опит с коронавируса, няма да се стигне до връщане на пациенти от болниците. Може да се стигне обаче до 10-20% от работрещия персонал на дадена фирма да бъде едновременно в болничен, което значително ще затрудни работния процес. Трябва да се има предвид”, заключи Кунчев.