0

М едицинският факултет на Софийския университет прекратява занятията си в знак на протест срещу решението за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

„С този акт на министъра на здравеопазването болница „Лозенец“  на практика престава да съществува“, се посочва в съобщение на сайта на университета. Учебните занятия и стажове във факултета се прекъсват от 10 декември до изясняване на обстоятелствата. 

Кацаров вече е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Изпълнителният директор на бившата правителствена болница доц. д-р Радосвет Горнев пък категорично заяви, няма да подпише документ за сливане на двете лечебни заведения. "Няма да подписвам и да изпълнявам подобни документи", каза той.

На 7 декември, министърът на здравеопазването обяви на брифинг, че докато предстои изграждането на нова национална педиатрия, болница "Лозенец" временно да бъде реорганизирана и като детска такава, като запази многопрофилния и университетския си характер, без да се изключват грижите за възрастни и пълнолетни пациенти. Той изрази мотиви, че това ще послужи за надграждане на болницата, тъй като и в момента не се използва пълният капацитет на болницата.