0

Смекчаване на противоепидемичните мерки може да има още следващата седмица, обяви след заседание на Националния пандемичен съвет заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

 

„Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10”, обясни той.

 

Йорданов обясни, че страната ни все още е на опашката по ваксиниране в Европа.

 

„35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството”, поясни зам.-здравният министър.

 

По думите му в министерствата по тяхно желание са въведени ограничителни мерки за всички служители, които работят с хора. Те ще трябва да са със зелен сертификат или да се тестват периодично.

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков