0

З а последните 25-30 дни има ръст от 300% на новорегистрираните заразени с коронавирус в София – област. Това заяви областният управител Иван Иванов.

Най-тежко е положението в общините Челопеч, Антон, Пирдоп и Златица. Тревожно е и положението в Самоков, Ботевград и Етрополе. В Средногорието заболеваемостта надхвърля 2500 души на 100 000, поясни губернатора.

Заради усложняващата се епидемична обстановка от днес се въвеждат нови по-строги мерки. Заведенията ще работят с ограничено работно време – до 22 часа Ще трябва да спазват и изискването за ползване на 50% от капацитета им. Прекратяват се посещенията в езикови, образователни и музикални школи, забраняват се детските лагери и фермерските събори.

В големите търговски центрове се въвежда еднопосочно движение и зелен сертификат.

В областните болници се спират плановите операции и плановият прием. Изключение ще се прави за животоспасяващите случаи. От 532 болнични легла в областта, 177 са свободни. Интензивните легла са 35, от тях 9 не са заети, допълни Иван Иванов пред БНТ.

Той посочи, че няма опасност от катаклизъм по отношение на леглата. Ограниченията ще продължат поне две седмици.

700 пък са регистрираните ученици с коронавирус в столицата, обяви началникът на Регионалното управление на образованието - София - град Ваня Кастрева.