0

П о първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2 дава предимство на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с около 30 на сто по-добре в домакинството. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в интервю за БНР.

 

Към момента няма данни за по-тежко протичане и по-висока смъртност на новия подвариант. Той се разпространява доста добре в Дания, Великобритания, Индия, посочи тя. Успокояването на пандемията няма да стане едновременно във всички държави, предупреждават експертите. Ще има "периодични припламвания, угасвания, огнища", уточни вирусологът.

По думите ѝ настоящият коронавирус ще си остане с нас. "И той показва, че изключително добре успява да намери уязвимите хора. Дали ще бъдем в пика на вълната, или ще бъде по-спокойно, този вирус ще продължи да циркулира", подчерта специалистът. Никой от нас не бива да си прави илюзии - нито преболедувалите, нито ваксинираните, добави тя и припомни, че никой не е застрахован от инфекция.

Поставянето на бустерна доза намалява с 92 на сто риска от болнично лечение, допълни проф. Александрова. В ход са различни проучвания за постковид синдрома при различните варианти на коронавируса. Най-голямото проучване е сред 48 000 преболедували.

"Най-честите са умора, задух и т.нар. мозъчна мъгла. Това се среща и при млади хора." Поне за момента няма връзка между тежестта на протичане на самото заболяване и постковид синдромите, допълни Радостина Александрова. По думите ѝ ваксината намалява риска от постковид усложнения.