0

Д ве магнитни бури ще ни ударят в края на април, показва прогнозата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Очаква се заредените частици плазма да достигнат до Земята на 27 и 28 април. Месецът стартира и ще завърши с магнитни бури.

Поредицата от изригвания, включително от най-високия Х клас от 30 март причиниха смущения на радиовръзките и навигационните системи. Потокът от частици достигна Земята през уикенда, отбелязаха от института. 

Има общо пет нива в класификацията на магнитните бури – от G1 до G5. Класифицираните като G1 могат да отслабят функциите на електрическата мрежа, а като G5 могат да причинят сривове или прекъсвания на електрозахранването според Националната агенция по океаните и атмосферата.

Слънчевите изригвания обикновено оказват влияние на така наречените метеочувствителни хора. Според учените промените в магнитното поле влияе на почти всички системи на човешкия организъм и на психиката. Променливото магнитно поле създава повече проблеми на хората със сърдечни проблеми, твърдят лекарите.

То влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове. Затова може да създаде проблеми с кръвното налягане. Магнитните бури влияят и на пулса.

Според проучвания състоянието на страдащите от исхемична болест на сърцето се влошава 55% по-често по време на магнитна буря, отколкото в останалите дни.

25% от пристъпите на стенокардия възникват в дни с геомагнитни смущения. При магнитни бури по-чувствителните хора могат да усетят чувство на тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние. Здрави хора могат да изпитат тези усещания при силни магнитни бури.

Трудни заспивания и чести пробуждания през нощта са характерни при слънчевите бури. Често смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаба имунна система. Бурята може да оказва влияние върху хората няколко дни. Тези, които се влияят от природното явление, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение и слаба концентрация.

Специалистите съветват в такива дни да правим повече разходки на открито, за да се намалят негативните ефекти от изригване.