0

М агнитна буря отново връхлита Земята. Миналия уикенд слънчева плазма смути магнитното поле, а в неделя учените очакват тя отново да достигне до нашата планета, сочат изчисленията на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Това е третата магнитна буря от началото на месеца. Слаба такава усетихме още предходните дни. Тя е резултат от няколко средносилни изригвания на Слънцето, започнали още във вторник.

Втора порция плазма се очаква да смути магнитното поле в неделя, като нейната интензивност също ще бъде от най-ниския клас, отбелязват от Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Има общо пет нива в класификацията на магнитните бури - от G1 до G5. Класифицираните като G1 могат да отслабят функциите на електрическата мрежа, а като G5 могат да причинят сривове или прекъсвания на електрозахранването според Националната агенция по океаните и атмосферата. Слънчевите изригвания обикновено оказват влияние на така наречените метеочувствителни хора. Често смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаба имунна система. Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – най-вече на пулса и кръвното налягане, които се вдигат.

Бурята може да оказва влияние върху хората няколко дни. Тези, които се влияят от природното явление, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение и слаба концентрация. Специалистите съветват в такива дни да правим повече разходки на открито, за да се премахнат негативните ефекти от изригването.

Слънчевата буря унищожи 40 малки спътници, изстреляни миналата седмица от SpaceX. Те са се върнали в атмосферата и са изгорели, или са на път да го направят. Спътниците са част от нейната интернет комуникационна мрежа Starlink, съобщи компанията. Инцидентът бележи най-голямата колективна загуба на спътници, произтичаща от едно геомагнитно събитие, отбеляза астрофизикът от Харвард Джонатан Макдауъл. Сателитите са били ударени миналия петък, ден след като са били изстреляни на около 210 км над Земята. "Спейс Екс" все още разполага с близо 2000 спътника "Старлинк", които осигуряват интернет услуги в отдалечени кътчета на света. Те обикалят земното кълбо на височина над 550 км.