0

О чите са най-сложните органи в човешкото тяло. Те носят информация за характера, мислите, настроението и отношението към околните. Очите разкриват много повече, отколкото предполагаме. Не всеки обаче разбира техния език. Неслучайно наричат очите „прозорец към душата". Някои дори ги определят като „част от мозъка, която е видима".

Вижте някои любопитни факти за очите, които може би не знаете

Кафявите очи всъщност са сини с кафяв пигмент. Има дори лазерна процедура, която позволява да превърнете кафявите си очи в сини завинаги.

Зениците на очите се разширяват с 45 процента, когато гледате този, когото обичате.

Роговицата на човешкото око е подобна на роговицата на акулата, затова последната се използва като заместител при операция на очите.

Човешкото око вижда само три цвята: червен, син и зелен. Другите цветове са комбинация от тези цветове.

Очите ви винаги остават със същия размер като този при раждането, а носът и ушите никога не спират да растат.

Очите ни мигат средно по 17 пъти в минута, 14 280 пъти на ден и 5,2 милиона пъти на година.

Идеална продължителност на зрителния контакт с човек, когото срещате за първи път, е 4 секунди. Толкова е необходимо, за да определите какъв цвят са очите му.

Маите смятали кривогледите за привлекателни и се опитвали да направят децата си кривогледи.

Регистриран е случай на сиамски близнаци от Канада, които имат общ таламус. Благодарение на това те можели да чуват мислите си и да виждат през очите на другия.

Космонавтите не могат да плачат в космоса благодарение на гравитацията. Сълзи се съберат в малки топчета и се захващат от окото.

*Източник: dariknews.bg