0

В секи четвърти ученик у нас има проблеми със зрението. Същия дял сред децата отчитат през последните години масово и другите държави.

Експерти от Колежа за оптометрия и оптика в Испания заявяват, че проблеми със зрението при учениците засягат една четвърт от децата в училищна възраст. От какви зрителни нарушения страдат най-често малчуганите? Какво води до появата им, кои симптоми ги издават и как по естествен начин да се спре прогресията им?

Анализирайки данните от проведени профилактични очни прегледи на деца в училище, експертите установяват, че най-разпространените проблеми със зрението сред малките пациенти са: миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм и страбизъм (кривогледство).

Относно факторите за възникване на проблеми със зрението при децата в училищна възраст, специалистите са единодушни, че нарастващият брой деца, които имат проблеми със зрението, се дължи основно на високотехнологичния начин на живот. „Прекомерното застояване пред телевизора и компютъра, и непрестанното взиране в дисплея на смартфона са в основата на влошеното зрение при учениците“.

Експертите алармират, че проблемите със зрението при децата са предпоставка за изоставане в училище и влошаване на успеха. Те са единодушни, че малчуганите с увредено зрение се представят лошо в училище. Това се дължи на затруднения с четенето и преписването от дъската. Ето защо приканват родителите да следят дали наследниците им не проявяват симптоми за проблеми със зрението.

Какви са сигналите за проблеми със зрението при децата в училище: бърчат чело, твърде често мигат с очи и накланят глава на една страна, когато гледат телевизия или четат; търкат клепачи; страдат от главоболие; лесно се препъват и падат
въртят си окото/очите; допускат много грешки при преписване от дъската; срещат затруднение при четене и разбиране на прочетеното; изпитват дискомфорт от светлина (фотофобия); гледат телевизия и четат от много близко разстояние
избягват да извършват дейности, които изискват добро зрение наблизо (писане, четене) и надалеч (спортни игри).