0

Г лавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов разясниха по време на брифинг спецификите на COVID ваксината за деца на възраст от 5 до 11 години. Тя ще се поставя в 69 пункта у нас

"Особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество. Изследвания в ЕМА показаха, че при трикратно по малко съдържания, тя два същия и сравним ефект както ваксината при възрастни", обясни Кунчев.

"Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове. Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне. За момента не обсъждаме бустерна доза за децата", допълни той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици. Нежеланите реакции са същите като при възрастните: лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.
69 пункта за ваксинация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните власти са готови да разкрият допълнителни.

Извън областните центрове, допълнително разкрити пунктове ще работят в Петрич, Гоце Делчев, Севлиевро, Трявна, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Неделино, Казанлък, Елхово. Те ще са в лечебни заведения. Има надеждни данни, че ваксините могат да бъдат прилагани при тази възрастова група, уточни директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. Данните показват ефикасност от 91%, допълни той.

Ваксинацията ще се извършва по следния начин: Родител с детето посещава пункта - извършва се преглед от медицински специалист на детето, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и цифров COVID сертификат. Пунктовете, които ще прилагат педиатричните ваксини и до момента практикуват ваксинация, тоест те са наясно с условията на съхранение. Няма да е необходимо съгласие за ваксинация и от двамата родители.

В България вече са пристигнали общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на "Пфайзер": 18 000 в "БулБио-НЦЗПБ" и по 12 000 в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново. Педиатричните ваксини са различни от тези за възрастните и децата над 12 години.