0

З а момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на действие на сертификатите, изобщо на действието им вътре в страната. Длъжни сме да се съобразим това, което е приел ЕС. Това каза по време на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка със сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България.

Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.  Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца. За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

Той коментира и популярната в социалните мрежи тема за хлорния диоксид. "За всеки средноинтелигентен човек е видно, че да пиеш дезинфектант е лудост. Това вещество има съвсем други цели и задачи, и то не е предназначено за пиене по никакъв начин", категоричен е доц. Кунчев.

В 1 и 5-та зона е Западна България и Югоизточната част - Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, те са в червената зона, до няколко дни и останалата част от централната южна зона - Пловдив, Хасково, Кърджали, също ще влезнат в нея, тъй като растат стойностите. За сега са по-ниски в Североизточната част на страната. Ние катерим по пика на вълната, но няма изненада. Този ръст ще продължи в следващите 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високи стойности и ще започне нормализиране, коментира той.

В отговор на въпрос за затягане на мерките на национално ниво, доц. Кунчев заяви, че това ще се обсъди, ако 2/3 от областите влязат в режим на покачване на случаите и локални мерки.

Той коментира и недоволството на собствениците на нощни заведения, които поискаха неговата оставка и обявиха гражданско неподчинение срещу въвеждането на вечерен час от 22:00 часа за заведенията. Кунчев заяви: "Ако след две години епидемия и толкова богат международен опит, трябва да обясняваме защо е важно, значи сме си загубили времето", категоричен беше той.