0

Н амалява се срокът за поставяне на бустерна доза на ваксина срещу COVID-19, съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Срокът се намалява от шест на три месеца за бустерна доза след завършен цикъл с двудозова ваксина и на два месеца, след като е поставена еднодозова. По думите на доц. Кунчев, в Европа в момента има всякакви схеми - на шест, на четири или на три месеца. "Изследванията показват, че този интервал от три месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човек, направил бустерна доза, да получи максимална защита в сравнително кратък период", каза доц. Кунчев.

В отговор на въпрос Кунчев заяви, че конкретният повод за промяната е и Омикрон, заради много ефективното, бързо и лесно предаване. Това, което ще изпратим през Регионалните здравните инспекции до ваксинационните пунктове, е с малко по-дълги обяснения, тъй като разглежда различните варианти между различни ваксини, уточни Кунчев. Само при еднодозовата ваксина "Янсен" този период е от два месеца, тъй като такава е препоръката на експерти.

От утре хората вероятно ще могат да си поставят бустерни дози по новите срокове. Това правило за сроковете важи само за хората над 18 години. Възрастните хора над 65 години ще могат да получат безплатна ваксина срещу грип и в рамките на януари по искане на общопрактикуващите лекари с много възрастни пациенти. Необходимостта от 14-дневен интервал между бустерна доза, към която има голям интерес, и грипна ваксина, не осигурява достатъчно време безплатната ваксинация срещу грип на хората над 65 години да се случи в рамките на декември, уточни главният държавен здравен инспектор. Касата е дала съгласие за искането на общопрактикуващите лекари.


Взехме решение за удължаване на програмата за ротавирусна инфекция, тъй като тя свършваше до края на тази година, каза още доц. Кунчев. Бебетата и децата ще могат да се имунизират безплатно срещу ротавирус при желание на родителите и догодина.

Ето и одобрените от ръководството на Министерството на здравеопазването препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

 

- при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата;
- преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата;
- бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини);
- иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс, информират от пресцентъра на МЗ.
Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.
Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу COVID-19 с оглед предстоящата епидемична вълна. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, допълват още от МЗ.