0

И звънземните идват не с обикновени кораби, а с такива, които са големи като планети и дори като цели звезди – нещо, което е описвано в кинохитове от поредици като „Междузвездни войни“ и „Денят на независимостта“.

Това твърдят група учени от общинския колеж в Хюстън (Houston Community College) в щата Тексас. Според тяхната теория много по-вероятно е да се появят извънземните с цели блуждаещи планети или звезди с планети около тях, отколкото с нашите разбирания за космически кораби, пък били те гигантски като в „Стар Трек“ или други подобни фантастични кинокласики.

GJ 433

В сериозното научно издание International Journal of Astrobiology („Международен журнал по астробиология“) екип от Хюстън, предвождан от проф. Ирина Романовская, работещ по програма на НАСА, смята, че подобен кораб много вероятно е бил близо до нашата Слънчева система преди 70 000 години. Става въпрос за блуждаещата звезда GJ 433, за която се знае, че има около себе си две планети. Тя грее многократно по-слабо от Слънцето, но енергията е напълно достатъчна да поддържа цивилизация. Според тази теория има вероятност звездата дори да бъде изкуствено образувание и с този кораб звезда да се придвижват извънземните. Те може дори да са помогнали за създаването на разумен живот на нашата планета. Разбира се, това си е само теория и авторите изрично подчертават, че всичко е с много условности и тотално в сферата на вероятностите. Те просто разработват различни сценарии за евентуални срещи от трети вид.

Леснота

Предимството на кораб, който е цяла звезда, е много по-голямо, от което и да е друго. По този начин жителите на обикалящите около кораба звезда планети или по-малки спътници, дори тези обекти да са изкуствени, няма да изпитват неудобствата от пътуване с обикновен космически кораб. А ще си живият нормален живот. Няма и да се налага всички да бъдат в скафандри или да изпадат в хибернация – в продължителен сън, за да стигнат до дестинацията.

От друга страна, за стигането до далечни обекти ще мине огромно време и може би поколения. Но пък високоразвитите цивилизации могат да управляват кораби като цели планети и дори като звезди. Въпросът е доколко подобна цивилизация ще е приятелски настроена, ако се срещне с не толкова високите технологии на Земята и дали няма да иска да ни подчини или направо унищожи, както става в поредиците „Междузвездни войни“ и „Денят на независимостта“. Отговора засега го дават уфолози и фантасти.