0

В енера е ретроградна баш за срещането на Новата година. Това означава, че планетата на любовта и парите не трябва да бъде ядосвана, твърдят астролозите. Най-кратко казано – не се карайте с близките по време на тази ретроградност. Най-близката до нас планета влиза пълнокръвно в своята ретроградност на 19 декември, точно за празниците, а излиза от обратното движение на 29 януари догодина. Нейната ретроградност преминава през съзвездието Козирог, което допълнително усложнява нещата.

Венера е ретроградна приблизително на всеки 18 месеца за около 40 дни. Ретроградността означава, че планетата от Земята се вижда как променя движението си в обратна посока. В действителност това не се случва, а е само зрителна измама, казват астрономите. Но пък астролозите от своя страна товарят всяка ретроградност с особено значение.

Точно за Венера смятат, че не е много добре да бъде ретроградна по време на огромно количество празници, каквито има в края на декември и през целия януари, защото точно тази планета има отношение с доброто настроение.

Според астрологичните виждания, ретроградната Венера засяга на първо място красотата във всичките й аспекти – в отношенията, но и физическата. В такъв период киселите физиономии са много по-често срещани. От тук следват емоционални сътресения и объркване във връзките между хората – както интимни, така и делови. Ретроградната Венера засяга най-вече парите. Създава опасност от безконтролно харчене на средства, а точно по време на празници това е доста застрашително явление. Най-силно засегнатите зодия през ретроградността на Венера са покровителстваните от нея Телец и Дева. Тъй като това обратно движение се случва в Козирог, и тази зодия е подвластна на ударите на планетарната съдба. Зодиите Рак и Овен също трябва да внимават особено, твърдят астролозите.

Планетата Меркурий

 Планетата Меркурий
НАСА

Венера спира своята ретроградност на 29 януари 2022 г. През 2021 г. Меркурий бе три пъти ретрограден, сега небесният пратеник на боговете през 2022 г. ще бъде ретрограден четири пъти. Началото е на 14 януари и краят е на 4 февруари. Вторият път е от 10 май до 3 юни. Третият е от 10 септември до 2 октомври. И финалното обратно движение на Меркурий е от 29 декември до 18 януари 2023 г. по правило ретроградният Меркурий забавя мисленето на човек, постъпките стават спонтанни и често са в неправилната посока. Възможността за справяне в новите ситуации стремително намалява. Застрашени са връзките във всеки един аспект – човешки, комуникационни. Неразбирането между хората е на преден план. Не е време за крупни инвестиции и имотни покупки.

Другите планети същи през 2022 г. ще бъдат ретроградни. Марс тръгва на обратно от 30 октомври до 12 януари 2023 г. Юпитер е е ретрограден от 28 юли до 23 ноември 2022 г. Сатурн е ретрограден догодина от 4 юни до 23 октомври. Уран в момента е ретрограден и продължава това до 18 януари. След това влиза в нова ретроградност на 24 август. Нептун е ретрограден от 28 юни до 3 декември.