0

Ж онглира се с много имена за канидат за нов управител на БНБ, аз чувам поне десет. Но засега е почти сигурно само, че „Има такъв народ“ ще издигне за поста шеф на бюджетната комисия Любомир Каримански. Не мога обаче да се ангажирам категорично. Това каза пред „Телеграф“ депутатът от „Демократична България“ Георги Ганев.

Досега в публичното пространство се завъртяха имената на Каримански, чиято кандидатура обаче не беше предложена в рамките на първия срок за внасяне на номинации, и на икономиста професор Илиян Михов, който пък бил фаворит на „Продължаваме промяната“.

Според Йордан Цонев от ДПС кандидатурата на Михов обаче вече е  отпаднала. Новото име, което неофициално  се спряга като кандидат на ПП, е на Ана Райчева, бивш служител на Ситибанк. 

Това са само част от имената, за които съм чувал, потвърди Ганев. Според него няма решение управляващата коалиция да има само един кандидат. ДБ засега не е взела решение да издигне своя кандидатура. „Зависи от това какво ще покаже разузнаването ни другите партии какви кандидати ще издигнат. Тогава ще решим дали да подкрепим някого от тях, или да издигнем собствена кандидатура“, добави Ганев, като направи уговорката, че не е партиен член, а е избран от гражданската квота.

Миналата седмица изтече първият срок, в който парламентарните групи можеха да внасят предложения за нов управител на БНБ, без да бъде предложен нито един кандидат. Вчера парламентът прие да има нов срок и кандидатури да се предлагат до 23 март. Едноседмичният срок бе предложен от ИТН, като партията на Слави Трифонов бе подкрепена не от останалите политически сили в коалицията, а от опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ първоначално настояваха срокът за кандидатури да бъде по-дълъг - 20 дни, после предложиха като компромисен вариант две седмици. Тази  позиция бе аргументирана от шефа на парламентарната група на ПП Андрей Гюров с това, че войната в Украйна била променила приоритетите на кандидатите и това налага допълнителни дискусии.

Кирил Симеонов от ИТН пък контрира, че увеличаването на срока показва несериозно отношение към висотата на институцията и допусна, че срокът се бави, защото се чака точно определен кандидат.

В коалицията не могат да се разберат кого да подкрепят. Задкулисието на Иво Прокопиев няма определен кандидат, а той иска да овладее регулаторите, след като овладя КЕВР, заяви още Йордан Цонев пред „Телеграф“.

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече миналото лято. Мандатът на гуверньора е 6 години.