0

Д ва случая на африканска чума по диви прасета са установени в Русенско в средата на февруари, съобщиха на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Два случая на африканска чума по диви прасета са установени в Русенско в средата на февруари, съобщиха на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Едното от прасетата е открито в местността Батаклията, а другото – край село Хотанца. Няма опасност за съществуващите индустриални и фамилни ферми в региона, които са общо 18. Няма да се унищожават прасетата и в личните стопанства от тип „заден двор“, които са 206 и са предимно с общините Ценово и Бяла.

В индустриалните ферми продължава ежеседмичното вземане на проби. Осем от общо деветте индустриални ферми в Русенско работят, но не с пълен капацитет. В свинекомплекса в село Николово, който бе първият засегнат в региона от африканската чума, продължават да се извършват ремонтни дейности, като част от тях са свързани с подобряване на мерките за биосигурност.

Русенска област бе една от най-силно засегнатите от африканската чума в страната. Избити и загробени бяха 98 000 свине на всякаква възраст от големите свинекомплекси и стопанствата от тип „заден двор“.