0

"Булгартрансгаз" обяви две открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки във връзка с разширението на подземното газово хранилище "Чирен" (ПГХ "Чирен"), съобщиха от дружеството.

"Булгартрансгаз" обяви две открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки във връзка с разширението на подземното газово хранилище "Чирен" (ПГХ "Чирен"), съобщиха от дружеството.

Проектът е от стратегическо значение за подобряване на енергийната сигурност и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и региона.

От 2013 г. разширението на ПГХ "Чирен" е със статут "проект от общ интерес" и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета", допълват от "Булгартрансгаз".

Проектът е включен в Енергийната стратегия на България и е неразделна част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната, заедно с проектите за модернизацията на инфраструктурата на "Булгартрансгаз", терминалът за втечнен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция.

Първата обществена поръчка е за доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен - надземна част". В нея са включени дейностите по изграждането и въвеждането в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване на надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция. По този начин ще се създаде техническа възможност за поетапно разширение на подземно газово хранилище "Чирен", ще се осигури необходимото ново високонадеждно компресорно оборудване, даващо възможност за достигане на заложените в технологичния проект параметри. Новите съоръжения ще осигурят и необходимото ново високонадеждно оборудване за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и изграждането на нови такива. Ще се повиши експлоатационната безопасност и увеличаване капацитетните възможности на ПГХ "Чирен".

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 300 милиона лева без ДДС, посочват от "Булгартрансгаз".

За част от дейностите по изпълнение на договора е предвидено разсрочено плащане за 24-месечен период, като съответният процент на оскъпяване във връзка с него е лимитиран до 3 на сто за всеки 12-месечен период и следва да бъде офериран от участниците в процедурата.

Икономически най-изгодната оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена", съгласно показатели, свързани с работата на газотурбинните двигатели, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката, професионалната компетентност на експертния персонал, ценови параметри и процент на оскъпяване във връзка с разсроченото плащане.

Финансирането на дейностите от обхвата на поръчката ще се извърши със собствени средства на "Булгартрансгаз" и с безвъзмездна финансова помощ след подписване на грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа. Срокът за подаване на оферти за участие в откритата процедура е до 23:59 часа на 20 април.

Целта на втората обществената поръчка е да се осигури проектна готовност за изграждане на газопровод, свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на с. Бутан. Изграждането на газопровода до подземното газово хранилище "Чирен" е пряко свързано с възможностите за разширение на капацитета за съхранение на самото хранилище, като ще се повишат безопасността на експлоатация и сигурността на пренос на природен газ до и от "Чирен". Ще се увеличат капацитетните възможности на хранилището от търговска гледна точка, което ще допринесе за по-голяма сигурност и маневреност по отношение на търговия с природен газ и процесите на добив и нагнетяване и за интегриране на подземното хранилище в газопреносна система в България и в региона. В допълнение ще се осигури възможност за газификация на прилежащи райони, което ще позволи замяна на използваните към момента твърди горива и по този начин ще се намалят вредните емисии.

Предметът на поръчката включва изпълнението на всички дейности по устройствено планиране и инвестиционно проектиране (изработване на технически проект) с цел получаване на разрешение за строеж.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 820 000 лева без ДДС, обявяват от "Булгартрансгаз".

Икономически най-изгодна оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена", съгласно показатели, свързани със сроковете за изпълнение, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и предложените ценови параметри.

Финансирането на дейностите ще се извърши от "Булгартрансгаз" ЕАД със собствени средства.

Срокът за подаване на оферти за участие в откритата процедура е до 23:59 часа на 8 април, се посочва още в съобщението.