0

Р азвитието на 5G мрежите в България върви с отлични темпове, като страната ни е сред лидерите по скорост и покритие на новата технология в света. Съответно, два от трите местни телекома са сред водещите по предоставяна скорост на крайните клиенти при услугите от пето поколение. Това показват данните на компанията Ookla, която стои зад платформата за измерване на качеството на интернет връзката Speedtest.

Развитието на 5G мрежите в България върви с отлични темпове, като страната ни е сред лидерите по скорост и покритие на новата технология в света. Съответно, два от трите местни телекома са сред водещите по предоставяна скорост на крайните клиенти при услугите от пето поколение. Това показват данните на компанията Ookla, която стои зад платформата за измерване на качеството на интернет връзката Speedtest.

Информацията е базирана на замервания на потребителите в различните страни и е събирана през три месеца на 2021 г. Отличните резултати в България са постигнати въпреки факта, че само един от трите честотни спектъра предназначени за 5G e предоставен на операторите. Това се случи на търг през пролетта на 2021 г. Оттогава насам, трите телекома могат да развиват пето поколение мобилни мрежи, както чрез DSS технологията, която стъпна на 4G инфраструктурата, така и с нова изцяло 5G такава.

Сред операторите с най-високи скорости на мобилната връзка от пето поколение доминират два от балканския конгломерат United Group. Лидер е словенския Telemach със средни показатели на сваляне от около 650Mbps.


Следва българският „Виваком“, чийто собственик също е United Group,


с около 550Mpbs. Шведското звено на Telenor е трети с около 400Mbps и неговия локален конкурент от Tele2 със сходен резултат.

„А1 България“ е пета също със средни 5G скорости от около 400Mbps. Telenor е шести в родната си Норвегия, а кипърският Cyta е седми. Следва преименуваният унгарски Yettel, който е част от телеком звеното на PPF Group. Българското му звено „Теленор България“ ще премине към новия бранд от март месец.

Любопитно е, че родните оператори може да се справят силно със скоростите на сваляне, но имат по-ниски показатели на качване, особено спрямо другите водещи в Топ 5. „Виваком“ е с около 40Mbps, спрямо около 50Mbps на Telemach и около 45Mbps на шведските Telenor и Tele2. „А1 България“ е под 30Mbps в това отношение.

Една от тайните рецепти на успеха на България и родните оператори е комбинацията от междинната технология DSS и развитието на 5G инфраструктурата в страната. Трите телекома получиха по 100MHz ленти в 3.6GHz през април, с които да развият мрежите си от пето поколение. Те обаче имат само това за 5G, докато някои европейски компании разполагат и с други ленти в 700MHz и дори в милиметровия спектър от 26GHz.

Два от операторите - „Теленор България“ (от март „Йетел“ или Yettel) и „Виваком“ решиха да започнат изграждането на 5G услуги, като ползват DSS.


Технологията позволява да се ползват съвместно 4G честотите

и вече изградената инфраструктура за тях.

„А1 България“ предпочете варианта да разчита изцяло на 3.6GHz си лента, за новото поколение услуги. Затова до средата на 2021 г. най-големият по брой абонати оператор беше лидер по 5G скорости в страната, по данни на Ookla. През втората половина на изминалата година „Виваком“ започна да развива своята инфраструктура и отне първото място. Ползвайки комбинацията от нови 5G станции и DSS, телекомът се изкачи и на второто място в Европа в края на 2021 г. Това е и заключението на Ookla, като по този начин се постига едновременно добро качество на връзката и голямо покритие.

България е лидер в Европа по средни скорости на 5G и трета в света.


Страната ни също така се изкачва в общата класация


на Ookla за най-бърз мобилен интернет в света, като вече заема седма позиция през януари, спрямо осма през декември. По отношение на 5G връзката, лидер в световен мащаб са Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), следвани от Южна Корея. Двете водещи държави са с изключително високи средни скорости от над 500Mbps.

България е почти изравнена със Саудитска Арабия с малко под 400Mbps средна мобилна връзка от пето поколение. Следват едни от най-силните европейски телеком държави - Норвегия и Швеция, които са последните с 5G мрежи, чиито средни показатели на сваляне са над 300Mbps. Китай е седма, но е под тази стойност.

Докладът на Ookla се съсредоточава основно върху състоянието на новата технология в Европа. Затова и следващите държави в класацията на платформата са от Стария континент. Това са Кипър, Финландия, Унгария, Франция, Гърция и др. Ookla са добавили в сравнението Япония и САЩ, които изненадващо, но са доста назад спрямо повечето водещи европейски държави, по отношение на 5G.

Щатите обаче постигат висок процент на наличност на новата технология – близо 50%. В това отношение, на Стария континент лидер е Нидерландия, следван от Кипър и едва след това от България с около 35%. Южна Корея е трета сред избраните страни.


Краят на 3G


С разгръщането на 5G логично, операторите ще започнат да изключват някои от по-старите поколения мобилни мрежи. Идеята е така да си освободят честотен ресурс, за да могат да доразвиват новата технология. Противно на логиката, това няма да е най-старото второ поколение (2G). В Европа тези мрежи се използват от различни индустрии, които имат дългосрочни договори за връзка с операторите. В България например, повечето банкомати и POS терминали разчитат на 2G.

Затова, телекомите се готвят да спрат 3G услугите. В Еврора този процес вече започна, като Vodafone във Великобритания и германската Telefonica стартираха поетапното изтегляне на сигнала. Изоставянето на 3G в България също се очаква да се случи в близко бъдеще, но за момента операторите не са коментирали от кога точно.