0

И зплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юни започва на 7-о число, вторник, и ще продължи до 20 юни. То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. От днес възстановяват и електронното изплащане на парите на възрастните хора за този месец.

Преводите на юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни.

Отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „ковид добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г. Неполучената и през май еднократна великденска добавка от 70 лв. (отнасяща се за април), лицата трябва да поискат от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), което изплаща пенсията.

От 1 юни започна изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през април 2022 г. Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени общо 3493 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 752 315 души. 

От "Български пощи" препоръчват на възрастните хора - да не се редят на опашки само в сутрешните часове, за да няма струпване на хора. Причината - стрестестовете показали, че може да има проблеми и този месец, защото при голямо натоварване системата забавя работата си.