Е вропейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), за цялата територия на Република България с изключение на няколко общини в четирите области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна, съобщи БАБХ.
Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), за цялата територия на Република България с изключение на няколко общини в четирите области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна, съобщи БАБХ.
Промяната е в сила от вчера 19 март, съгласно изменение на приложение I към Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Разхлабването на режима стана възможно благодарение на ефективността на мерките за контрол на болестта АЧС при домашни свине в България.
С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.
В ограничителни зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик - общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив - общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна - общините Бяла и Долни Чифлик. Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите региони продължава.
България стриктно спазва Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС.
Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.
Монитор